Reglament
1. Definició
La marxa GARNATXA BIKE RACE 2023 (GBRM) és una marxa cicloturista de caràcter no competitiu, per a bicicletes BTT que tindrà lloc el 14de maig de 2023 amb sortida a partir de les 9:00h la GBRM XC-Rallyi a les 9:10h la GBRM XC-Sprint.
La prova tindrà lloc a la localitat de Gandesa i recorrerà llocs i zones del Terra Alta, amb sortida i arribada a la capital de la Terra Alta, Gandesa.
El trànsit estarà controlat, però obert, fet que obliga els participants a respectar les normes vigents de circulació.
2. Modalitats i distàncies
La marxa té dos opcions de participació.
MODALITAT | DATA | DISTÀNCIA | DESNIVELL |
XC-Rally | 14/05/2023 | 40Km aprox. | 1.000m aprox. |
XC-Sprint | 14/05/2023 | 22 km aprox. | 600 m aprox. |
3. Participació i assegurances
- La participació en la marxa GARNATXA BIKE RACE MARATHON (GBRM) està oberta a esportistes de qualsevol nacionalitat nascuts l’any 2006 (que hagin complert els 16 anys el dia de l’esdeveniment) o anteriors.
Els menors de 16 anys no podran prendre la sortida en cap de les dues distàncies sense autorització signada dels tutors, mares, pares, tutors o reponsables legals.
- L’ús del casc homologat és obligatori durant tot el recorregut.
- Cada esportista participa a la prova sota la seva responsabilitat i declara estar en condicions físiques òptimes, així com tenir domini tècnic suficient per afrontar-la.
- L’organització aconsella a tots els participants que passin un reconeixement mèdic previ a la prova per tal de detectar i descartar qualsevol anomalia incompatible amb la pràctica del ciclisme.
- L’organització disposarà d’una pòlissa d’assegurances de responsabilitat civil segons la legislació vigent. A més, tots els participants estaran coberts per una pòlissa d’assegurança d’accidents contractada per l’organització.
- Durant el procés de recollida de dorsals tots els participants han de presentar el seu DNI i llicència federativa els que estiguin federats per tal d’acreditar-ho i el correu electrònic al que s’enviarà els dies previs a l’esdeveniment amb el número de dorsal, calaix de sortida i talla de camiseta.
Les úniques Llicències vàlides per participar a la GARNATXA BIKE RACE MARATHON, seran les de la RFEC i la FCC. Llicències que no siguin de ciclisme (triatló, atletisme, muntanya, …… etc …) no són vàlides per participar en aquesta prova.
4. Inscripcions
La inscripció és personal i intransferible i suposa l’acceptació de tots els articles del present reglament, així com de les condicions de compra.
- Tots els preus figuren en el formulari d’inscripció d’aquesta web i es podran tramitar mitjançant el sistema de pagament online amb targeta de crèdit o dèbit.
- Mateix preu per a les dos distàncies:
– 23€ els Federats
– 28€ els NO Federats.
- Tancament d’inscripcions 12/05/2023
- NO s’acceptaran inscripcions el mateix dia
IMPORTANT: Aquests, ho hauran d’indicar a la inscripció i acreditar-ho al moment de la recollida del dorsal.
5. Polsera i dorsal
- L’organització proporcionarà el següent material obligatori per a tots els participants:
- -Un dorsal per la part davantera de la bicicleta.
- -Una polsera identificativa de participant que haurà de mantenir posada durant tota la marxa cicloturista.
- Sense la polsera, ni el dorsal, no serà possible accedir als calaixos de sortida. Tampoc serà possible ser atès pels mecànics en els punts d’assistència ni pels voluntaris en els punts d’avituallament.
- És molt important que durant el procés d’inscripció es presti atenció a la taula que mostra les mesures del mallot abans d’escollir la talla.
- El dorsal ha d’anar col·locat a la part davantera de la bicicleta de manera ben visible.
- Els participants que no recullin el seu mallot i/o marxandatge en el període indicat o abans de la cursa, perdran el seu dret sobre els mateixos.
- Per no perdre aquest material, poden recollir-lo familiars, amics, companys de club, o d’altres que, estiguin autoritzats amb la còpia del teu DNI o amb el comprovant d’inscripció que t’enviarem uns dies abans de la marxa.
7. Anul·lacions i devolucions
Davant inclemències climatològiques extraordinàries o causes de força major no atribuïbles a l’organització i que impossibiliten la celebració de la marxa cicloturista, l’organització no assumirà cap responsabilitat i no realitzarà cap devolució de l’import de la inscripció.
La inscripció a la marxa GARNATXA BIKE RACE (GBRM)contempla la devolució de l’import en els casos que estableix la normativa del circuit de curses de la Xallenger BTT Terres de l’Ebre.
8. Seguretat i assistència mèdica
- La seguretat a la via pública i el control i regulació del trànsit serà responsabilitat dels cossos de seguretat, però cal recordar que el trànsit en el recorregut estarà obert i que, sobretot, s’ha de circular seguint les normes de circulació i s’han de seguir les indicacions dels voluntaris de la marxa, degudament identificables.
- La GBRM no és una competició, sinó una marxa cicloturista. Això s’ha de tenir molt en compte a l’hora de creuar poblacions, circular per la dreta, passar per rotondes i encreuaments, baixades de ports, etc.
- La prova compta amb servei mèdic i el personal sanitari estarà autoritzat a retirar a qualsevol participant per raons mèdiques.
És obligatori portar un telèfon mòbil carregat durant la prova i molt recomanable portar uns maniguets per protegir-se del fred en els trams de baixada. El telèfon mòbil serà clau a l’hora de contactar, si hi ha la necessitat per avaria o qüestions mèdiques, amb els telèfons d’emergència que figuren al dorsal.
- Els serveis mèdics de la prova i d’assistència no estan obligats a atendre ciclistes no inscrits en la marxa.
9. Temps de tall
S’estableix un únic punt de tall per als participants de la distància GBR Marathon 40KM, que estarà situat al pas per Gandesa al km. 21 aproximadament.
Tenint en compte el temps de sortida de l’últim participant, el temps de tall s’estableix a les 13:00 h.
LLOC DE TALL | PUNT KM DE TALL | HORA LÍMIT | RECORREGUT |
Gandesa | 21 | 11:00 | XC-Rally |
10. Assistència mecànica i punts de recollida de participants
- L’organització comptarà amb vehicles que realitzaran assistència mecànica per tot el recorregut i recolliran als participants que no continuïn per motius d’avaria, fatiga o per estar fora de control.
- El fet de fer-se acompanyar per algun vehicle aliè a l’organització suposarà la desqualificació del participant.
- Els serveis d’assistència no atendran cap ciclista que no estigui correctament inscrit a la prova.
- El principal criteri per discriminar l’assistència és el mallot de participant (pels qui el tinguin) i sobretot, la polsera.
11. Avituallaments
La prova comptarà amb punts d’avituallament amb beguda i menjar durant el recorregut i a l’arribada.
El personal dels punts d’avituallament només permetrà l’accés als productes als ciclistes que portin el mallot (els que en disposin) i polsera de participant.
Els gels, barretes i altres avituallament propi dels participants hauran d’anar marcats amb el número de dorsal. L’organització es reserva el dret de realitzar controls aleatoris
.
12. Cronometratge
- GARNATXA BIKE RACE MARATHON (GBRM) és una marxa cicloturista on l’objectiu és gaudir d’una bona jornada de ciclisme entre companys i amics, per tal de fomentar els beneficis de la bicicleta, així com el respecte a la carretera, entre companys i amb el medi ambient .
La marxa cicloturista GARNATXA BIKE RACE MARATHON (GBRM) utilitzarà el sistema de cronometratge de la XALLENGER BTT TERRES DE L’EBRE.
GBR XC-Rally
-1r 2n i 3r general masculí
-1r 2n i 3r general femení
GBR XC-Sprint
-1r 2n i 3r general masculí
-1r 2n i 3r general femení
GBR E-Bike
-1r 2n i 3r general masculí
-1r 2n i 3r general femení
14. E-bikes (bicicletes elèctriques).
Els participants amb E-Bikes (bicicletes elèctriques), ho han de comunicar i tindran una classificació separada.
15. Civisme i respecte
Els participants accepten cadascun dels articles d’aquest reglament i es comprometen a participar de manera honesta segons les normes de trànsit, així com a cobrir tot el recorregut en la seva totalitat abans de creuar la línia de meta.
Així mateix, manifesten ser respectuosos amb el personal implicat en l’organització i amb la resta dels participants.
Es comprometen també a tractar el material esportiu propi i aliè amb respecte, i ha portar casc reglamentari, obligatori durant tot el recorregut.
Per tal de contribuir a un mínim impacte ambiental de la prova, els participants faran servir els contenidors situats als avituallaments i punts estratègics per tirar envasos, embolcalls o restes de menjar i s’abstindran de llançar res al terra durant el recorregut.
Normes bàsiques perquè La GARNATXA BIKE RACE MARATHON (GBRM) sigui del vostre gust i pugui seguir durant molts anys al vostre calendari.
Amb la vostra participació i amb les vostres mostres de civisme i respecte, de segur que serà així.
1 | GARNATXA BIKE RACE MARATHON (GBRM) és una marxa cicloturista amb bicicleta de muntanya. El trànsit estarà controlat, però obert, fet que obliga els participants a respectar les normes vigents de circulació ia respectar als conductors durant el recorregut. Amb respecte i “cap” tots cabem. |
2 | ¡¡¡¡Respecta el medi ambient !!!! Per tal de generar un mínim impacte ambiental, els participants faran servir els contenidors situats als avituallaments per tirar envasos, embolcalls o restes de menjar i s’abstindran de llançar res a la carretera durant el recorregut.A més els participants es comprometen a marcar les seves gels, barretes i altres embolcalls d’un sol ús amb el número del seu dorsal. L’organització realitzarà controls aleatoris per comprovar-ho. |
3 | Respecta a possibles veïns i / o treballadors de la zona. |
4 | Respecta als voluntaris i staff d’organització que estan vetllant per tu, així com als teus propis companys. |
5 | Respecta les zones poblades (pobles) sense orinar-hi. Hi ha lavabos en els avituallaments per fer les vostres necessitats. |
6 | Respecta el teu calaix de sortida assignat.L’organització ha previst un protocol de sortida perquè pugueu fer la marxa cicloturista de la manera més fluida possible sense que s’originin taps o embussos. |
7 | Respecta els avituallaments.Pensa que darrere teu/va en vindran més de participants que també voldran beure i menjar com tu.Només agafa l’imprescindible que necessitis per aguantar fins al proper avituallament.No t’aturis amb la bici davant de l’avituallament perquè t’omplin els bidons, això formarà molt tap.No orinis al costat dels avituallaments, hi ha voluntaris que es passaran hores allà i és molt desagradable. |
8 | Tota la marxa cicloturista estarà senyalitzada per l’organització, amb fletxes negres i cintes de diferents col·laboradors, en els punts més conflictius. |
Els participants que no compleixin amb aquestes normes seran desqualificats i apartats de la marxa cicloturista per l’organització en aquesta edició i depenen de la gravetat dels fets, l’organització podrà pendre mesures de no participació en futures edicions de la GBRM.
16. Dades personals.
Els participants en GARNATXA BIKE RACE MARATHON (GBRM), pel fet d’inscriure, donen el seu consentiment perquè Club Ciclista Garnatxa Bikers per si mateix, tracti automàticament i amb finalitat exclusivament esportiva, promocional o comercial, les seves dades de caràcter personal. D’acord amb el que estableix la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, el participant té el dret d’accedir a aquests fitxers amb l’objecte de rectificar o cancel·lar de forma total o parcial el seu contingut . Per fer-ho, ha de sol·licitar per escrit al domicili social de Club Ciclista Garnatxa Bikers, Carrer dels Reis Catòlics, num. 24 de Gandesa (43780).
Així mateix i d’acord amb els interessos esportius, de promoció i explotació de GARNATXA BIKE RACE MARATHON (GBRM) per tot el món (reproducció de fotografies del circuit, emissió de vídeos, publicació de classificacions, etc.) mitjançant qualsevol dispositiu (televisió, Internet, publicitat gràfica, etc.) i sense límit temporal, els inscrits cedeixen de manera expressa a l’organització el dret a reproduir el seu nom i cognoms, el lloc obtingut en la classificació, les seves fotografies i els seus vídeos
A tenir present!!!
El fet de no dur la llicència federativa, juntament amb el DNI, suposarà una penalització de 10€
Les úniques Llicències vàlides per participar a la GARNATXA BIKE RACE MARATHON, seran les de la RFEC i la FCC. Llicències que no siguin de ciclisme (triatló, atletisme, muntanya, ...... etc ...) no són vàlides per participar en aquesta prova.
Gandesa
GANDESA

Gandesa és una ciutat i municipi de Catalunya, capital de la comarca de la Terra Alta, amb el títol de “Molt lleial, heroica i immortal Ciutat”, que a més ocupa el seu centre geogràfic. Està limitada pel Pinell de Brai, Prat de Comte, Bot, Batea, Vilalba dels Arcs i Corbera d’Ebre.
Gandesa, desplega els seus encants enmig de la plana situada al cor de la comarca. La seva posició privilegiada, sobre unes fèrtils terres que dibuixen un impressionant mosaic de cultius típicament mediterranis a l’abric de les muntanyes de Cavalls i Pàndols, domina el pas cap a les terres interiors d’Aragó, al sud cap a València i cap a l’est fins a Barcelona.
La ciutat és un punt important pel que fa a les carreteres espanyoles, ja que en l’època dels romans, s’hi creuaven les comunicacions entre Catalunya, Aragó i el País Valencià. Actualment, Gandesa es troba comunicada per la carretera N-420
Gandesa és també coneguda pels seus vins, adscrits a la D.O Terra Alta. Un bon nombre de cellers familiars elaboren vins d’una gran qualitat, entre els quals brillen amb llum pròpia els elaborats amb la tradicional varietat garnatxa blanca.
La Batalla de l’Ebre va deixar una empremta inesborrable en la nostra població, i a més de permetre submergir-nos en aquells terribles mesos de 1938 en el museu del Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre, les seves conseqüències es poden veure en els camps i serres dels voltants , que segueixen minats de trinxeres, refugis i restes materials d’aquell horror no tan llunyà.
Veniu a descobrir Gandesa i la Terra Alta.
Els pobles de la Terra Alta
Els dotze municipis que integren la comarca són nuclis petits amb racons de gran bellesa, que recorden als qui els visiten temps passats, conservant en gran mesura la seva peculiar estampa medieval, amb carrers estrets, porxos i arcades i, de vegades, monuments que revelen tot un estil de vida.
Arnes

L’encant d’Arnes prové de la seva orografia especial, en la qual conviuen muntanya i pla. El terme municipal forma part del territori dels ports de Tortosa-Beseit, i en l’extrem pla, està banyat per dos rius: els Estrets i l’Algars. A això, cal afegir-hi un centre històric que ha estat declarat d’interès artístic i històric pel formidable nucli medieval fortificat al voltant del castell. La natura és un dels punts forts d’Arnes i ofereix uns deliciosos tolls d’aigües cristal·ines per al bany.
Passejant pel municipi
Arnes està considerat patrimoni historicoartístic i conserva l’estructura original pròpia d’un nucli medieval, amb restes de les fortificacions i del castell. Passejant pels seus carrers podem admirar interessants edificacions amb elements gòtics, cases palau, arcades i portes d’accés a la població. També és interessant el pou de la neu de presumible origen medieval situat a pocs metres de la població. Al municipi s’hi troba el centre d’interpretació de la mel espai de difusió i divulgació d’aquest producte. Entre els edificis més importants, cal destacar l’ Ajuntament, un dels primers del renaixement a Catalunya, construït amb cadiratge rectangular i l’església de Santa Magdalena, d’estil barroc, que fou edificada sobre les runes d’una església gòtica.
Festes
- El dissabte més proper al 17 de gener se celebra Sant Antoni.Al mes de febrer, el diumenge més pròxim a Santa Àgueda, se celebra la festa de les dones.
- El dissabte més pròxim al 15 de març se celebra la romeria de Santa Madrona, amb dinar popular a l’ermita
- Entre finals de maig i principis de juny, se celebra la festa de la Mel d’Arnes.
- El 22 de juliol se celebra la festa major dedicada a Santa Magdalena.
Web de l’ajuntament: http://www.arnes.altanet.org
Batea
El riu Algars delimita el terme municipal de Batea amb les terres d’Aragó. Als voltants d’aquesta localitat s’han trobat restes de diverses cultures i pobles, en són mostra els nuclis avui deshabitats de Pinyeres i Algars. Batea té un elegant centre històric que conserva porxos, coberts i construccions d’època medieval. El capítol del vi hi mereix especial atenció, ja que la major part de les seves terres són vinyes, i el municipi disposa de diversos cellers inscrits a la DO Terra Alta.
Passejant pel municipi
Batea compta amb un nucli antic que té un magnífic traç medieval, amb porxos i arcs on encara és possible imaginar la muralla que l’envoltava en altres temps. Crida l’atenció el carrer Major, amb porxades i arcs apuntalats del segle XIV. En aquest carrer es troba el centre d’interpretació Hospitals de Sang, relacionat amb els espais de la Batalla de l’Ebre.
Cal destacar l’església de Sant Miquel, interessant edifici barroc-neoclàssic , construït al segle XVIII,. Entre les restes de les muralles es poden contemplar les portes d’entrada, com ara el Portal de l’Àngel, el de Cal Llarg i la Portalada de Sant Roc, on es troba la capella de la Mare de Déu del Portal, d’estil barroc, construïda el segle XVII. També cal destacar els porxos dels carrers de Sant Miquel, del Centre i dels Cavallers, la Torre Martí i la Torre Castellà. Damunt d’un turó, als afores, hi ha un calvari amb sis capelles barroques dels segles XVII i XVIII.
Festes
- Fires del 6 al 8 de gener.
- El cap de setmana més pròxim al 15 de maig se celebra al
- municipi la festa de Sant Isidre.
- El Primer cap de setmana de juliol se celebra el Mercat
- El dissabte més proper al 10 de juliol se celebra Sant Cristòfol,
- amb la benedicció de vehicles i ball per la nit.
- El penúltim diumenge d’agost tenen lloc les festes majors,
- dedicades a Sant Miquel. Dins del marc de la festa major es
- celebra “La Mostra de productes Típics Locals”.
Web de l’ajuntament: http://www.batea.altanet.org
Bot
Bot està situat a la vora del riu Canaletes, al mig de la comarca. És un poble eminentment agrícola amb vins, inclosos dins la DO Terra Alta, olis inclosos a la DOP Terra Alta, i ametlles. A causa de la seva situació geogràfica, a cavall entre les serres de Pàndols i de Cavalls, Bot és un bon punt de partida per realitzar nombroses excursions de muntanya on gaudirem d’un paisatge espectacular.
Passejant pel municipi
Pels carrers de la població podem trobar diferents cases senyorials d’important valor arquitectònic. Destaca l’Església Parroquial de Sant Blai del segle XVII d’estil gótic-renaxentista. Al municipi es conserva la Creu dels templers construïda al voltant del segle XII.
Festes
- Sant Antoni. Festa de l’oli. Cap de setmana més proper al 17 de gener,
- Festes majors d’hivern. Se celebren del 2 al 5 de febrer en honor a Sant Blai, la Candelera, Sant Blaiet i Santa Àgueda.
- Sant Josep se celebra el dia 19 de març amb la tradicional romeria a l’ermita i dinar de germanor.
- Sant Cristòfol Se celebra el cap de setmana següent al 10 de juliol, amb la benedicció de vehicles, un sopar de germanor i una gran revetlla a la plaça del poble.
- Festes majors d’estiu Se celebren els dies 14,15 i 16 d’agost en honor a la Mare de Déu. Inclouen una romeria fins a l’ermita de Sant Josep, amb esmorzar popular.
Web de l’ajuntament: http://www.bot.altanet.org
Caseres
El topònim de Caseres té l’origen, segons la tradició, en la gran abundància de caça del seu terme. El municipi està situat a la vora del riu Algars. La bellesa dels paratges naturals propis d’aquest riu és un dels atractius d’aquesta població. L’economia del municipi es basa en l’agricultura, on l’ametller, l’olivera i la vinya en són els seus principals conreus.
Passejant pel municipi
Entre els edificis emblemàtics del poble trobem l’Església Parroquial de Santa Magdalena, començada a construir al segle XIII. També cal destacar l’edifici de l’antic ajuntament que avui en dia acull l’exposició permanent del projecte Art al Ras. El riu Algars voreja el municipi i permet gaudir d’un agradable lloc de passeig i esbarjo a la part baixa del municipi.
Festes
- El cap de setmana més proper al 17 de gener se celebra Sant Antoni, amb fogueres per tot el poble i ball fins a trenc d’alba.
- El cap de setmana més proper al 22 de juliol se celebra Santa Magdalena. Al vespre hi ha una gran sardinada popular.
- Les festes majors comencen el cap de setmana més pròxim al 20 d’agost i estan dedicades a Sant Gil.
Web de l’ajuntament: http://www.caseres.altanet.org
Corbera d’Ebre
El municipi de Corbera d’Ebre es troba a l’ esquerra del riu Sec, entre les serres de Cavalls i de la Torre, i la serra de la Fatarella. L’origen de la població se situa al castrum de Corbera, una fortalesa d’origen ibèric. Durant els tràgics dies de la batalla de l’Ebre el poble es va veure greument afectat fins al punt de quedar totalment destruït i haver-ne de construir un de nou al costat. Des de Corbera d’Ebre es pot contemplar el bonic paisatge de les muntanyes abruptes de les serres de Cavalls i Pàndols.
Passejant pel municipi
A la part alta de la vila podem observar el que en el seu dia va ser el poble de Corbera, derruït, com ja hem dit, a causa de la Batalla de l’Ebre. El presideix l’Església Parroquial de Sant Pere. Aquestes restes del poble vell es coneixen com la Montera, mut testimoni de la batalla esmentada. També cal destacar l’Abecedari de la Llibertat, mostra d’art a l’aire lliure que conté 28 lletres ubicades en diferents indrets del poble, com a testimonis del compromís del món de l’art a favor de la pau.
Al municipi es troba el centre d’interpretació 115 dies relacionat amb els espais de la batalla de l’Ebre.
Festes
- Santa Madrona. Se celebra el tercer diumenge de març, amb la tradicional romeria i la xocolatada popular
- Sant Marc Se celebra el diumenge següent al 25 d’abril. Es cuina una paella a l’ermita de Santa Madrona.
- Sant Pere i Sant Pau. S’acostuma a celebrar el dissabte o el diumenge següent al 29 de juny.
- Sant Cristòfol El dissabte després del dia 6 de juliol se celebra aquesta festa amb la tradicional benedicció de vehicles.
- Del 15 al 19 d’agost tenen lloc les festes majors, amb una gran quantitat d’activitats culturals i recreatives adreçades a persones de totes les edats.
- Festa de la verema Se celebra l’últim cap de setmana d’octubre
Web de l’ajuntament: http://www.corbera.altanet.org
La Fatarella
La Fatarella ofereix un entorn natural d’incomparable bellesa i singularitat, ja que és una zona de muntanyes amb molts barrancs i terres cultivades, la qual cosa dóna al paisatge una gran diversitat de colors. El terme municipal presenta edificacions fetes de pedra en sec on hi destaquen les cabanes que són les construccions típiques d’aquest terme, bastides amb pedra calcària i que serveixen per protegir-se del mal temps, guardar les eines i assecar la fruita.
Passejant pel municipi
Es pot gaudir dels seus carrers estrets i antics, i de les edificacions amb arcades de pedra. Com a element arquitectònic de l’època medieval, es conserven els porxos, que permeten unir els carrers i sostenir les edificacions superiors.
L’Església Parroquial de Sant Andreu fou construïda al segle XVII, l’interior és renaixentista amb elements del gòtic tardà a la volta. La façana principal es va construir al segle XVIII, i és d’estil barroc. Té, a més, un campanar d’ estil neoclàssic. A la part alta del poble es troba la capella de la Mare de Déu de la Misericòrdia està situada estratègicament sobre un cim d’on es divisa tota comarca.
A la part baixa del municipi es troba la font de Sant Joan, construcció popular dels segles XVI-XVII, que antigament abastia el poble d’aigua.
Festes
- Festes de Sant Blai (Festes Majors d’Hivern): primer cap de setmana de febrer. Subhasta de la llenya pels Majorals. Ballada de la jota de la Fatarella amb la “tortada” de Sant Blai. Festa de quintos i “corrida” de rucs. Diada de Santa Àgueda.
- Festes Majors d’Estiu: primer cap de setmana d’agost. Diversos actes populars: nit de rock, ballada de la jota de la Fatarella, “corrida” de rucs
- Romeria de Sant Francisco: primer dissabte després de Pasqua. Amb més de 300 anys de tradició. Confecció dels típics “bordons”.
- Festa de la Mare de Déu de la Misericòrdia: festa local que se celebra el 8 de setembre. Ballada de jota de la Fatarella, cantada dels Goigs de la Mare de Déu.
- Festa de l’Oli: El cap de setmana del pont de la puríssima. Festa plenament consolidada i que compta amb la participació de totes les empreses i entitats locals. Degustació d’oli nou i esmorzar popular amb clotxa. Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals.
Web de l’ajuntament: http://www.lafatarella.cat
GANDESA
Gandesa és capital de la comarca on tot i el seu creixement industrial i comercial conserva inalterable el patrimoni artístic i històric. Presenta un entorn natural amb un terreny accidentat, en el qual hi trobem les serres de Pàndols i Cavalls. El riu Canaletes recull gran part de les aigües del terme municipal, banyant-ne el paisatge. Tot i que el nucli antic fou fortament castigat durant els setges de les guerres carlines conserva encara un gran nombre de béns arquitectònics.
Passejant pel municipi
Passejant pel nucli antic podeu contemplar les porxades de la plaça de l’Església, les finestres d’ estil gòtic de l’antiga Casa de la Vila, l’antiga presó i algunes cases senyorials. L’ Església Arxiprestal de l’ Assumpció, romànica, fou declarada monument historicoartístic el 1980. El Celler Cooperatiu és un edifici modernista construït l’any 1919. El va crear l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Destaca la localització dels dipòsits d’aigua a sobre d’ una teulada i, a l’interior, els arcs parabòlics. Fou declarat Bé cultural d’interès Nacional el 30 de juliol del 2002. Al municipi s’hi troba el centre d’estudis de la batalla de l’Ebre, museu històric de la Guerra Civil espanyola. Passejant pel municipi es poden descobrir indrets amagats i cases pairals espectaculars del passat noble i senyorial del municipi Cal Barons de Puroi, Ca l’Inquisidor i Cal Pardo entre altres.
Al terme de Gandesa es troba el Conjunt Arqueològic del Coll del Moro que compren un poblat ibèric i una necròpolis (Segles VIII aC.-I aC.)
Festes
- Sant Antoni, se celebra el 17 de gener amb la benedicció tradicional dels animals i recollida de la llenya per part dels majorals que després es subhasta.
- Romeria al santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda. S’hi va el primer diumenge de maig.
- Festes majors, primer dissabte de setembre en honor a la Mare de Déu de la Fontcalda.
- Festa del vi. El primer diumenge de novembre se celebra aquesta festa de germanor entre tots els pobles de la comarca, una bona oportunitat per gaudir dels excel·lents vins de la zona.
Web de l’ajuntament: http://www.gandesa.cat
Horta de Sant Joan
Horta de Sant Joan és conegut dins i fora de Catalunya per la famosa frase de Picasso «Tot el que sé ho he après a Horta ». Horta és el poble de l’harmonia, on el centre històric medieval i el magnífic paisatge que l’envolta es fonen com si el temps s’hagués aturat. La part sud del terme és molt accidentada, ja que està formada per l’extrem septentrional dels ports de Tortosa-Beseit on el paisatge agrest ofereix llocs de gran bellesa.
Passejant pel municipi
Passejant pel centre històric d’Horta, declarat Conjunt Historicoartístic, ens trobem amb un nucli antic urbà clarament medieval, amb carrers molt tortuosos, cases de pedra i porxades evocadores. La plaça de l’Església és un conjunt arquitectònic espectacular. A sobre d’ alguns porxos s’hi alça l’ Ajuntament renaixentista del segle XVI. També a la plaça s’hi troba església Parroquial de Sant Joan Baptista, d’estil gòtic i renaixentista. Es recomanable visitar el cap de l’Ecomuseu dels Ports situat a la vora de la Plaça Major. Pel nucli antic es poden admirar construccions singulars com ara la Casa de la Comanda, Casa Pessetes, etc. A l’edifici de l’Antic Hospital hi ha ubicat el Centre Picasso., que recull la reproducció facsímil de les obres que l’artista pintà en les seves dues estades que va fer a la població: el 1898-99 i el 1909.
Festes
- Subhasta de Sant Antoni ,cap de setmana més pròxim al 17 de gener.
- Sant Salvador se celebra el 18 de març amb una paella popular al convent de la Mare de Déu dels Àngels, conegut popularment com a Sant Salvador.
- Romeria al convent de la Mare de Déu dels Àngels (Sant Salvador) Se celebra el primer cap de setmana després del 21 d’abril, en commemoració del miracle de Sant Salvador.
- La festa dels quintos Se celebra un cap de setmana de la primera quinzena d’agost.
- Festes majors Se celebren del 8 a l’11 de setembre
- La festa de la Costa Se celebra el dissabte i el diumenge posteriors al 24 de setembre, en honor a la Mare de Déu de la Mercè. Es fa una sardinada popular als carrers de la Costa.
- Dolça Tardor. Festa d’artesania i productes d’artesania. Se celebra el primer cap de setmana d’octubre.
Web de l’ajuntament:http://www.hortadesantjoan.cat
Pinell de Brai
Situat al límit de la comarca amb el Baix Ebre, el terme del Pinell de Brai presenta un paisatge majoritàriament muntanyós, format per les serres de Cavalls i Pàndols on el cim més elevat és la Punta Alta, de 705 m d’altitud. El riu Canaletes, que neix als Ports, creua pel sud del terme, prop de la desembocadura amb l’ Ebre. Les cases del centre històric estan situades dalt d’un cingle de roca de més de 100 m d’alçada, a la vora del precipici, per això es coneixen com a cases penjades. Els carrers del poble són costeruts i irregulars, testimoni d’un passat medieval.
Passejant pel municipi
L’edifici més representatiu del Pinell és el Celler Cooperatiu,anomenat també la Catedral del Vi, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, deixeble de Gaudí. És d’estil noucentista. A la façana hi destaca un fris, obra del pintor Xavier Nogués. A l’interior, hi destaquen unes singulars arcades el·líptiques de diafragma.
Les cases del nucli urbà antic estan situades sobre un penya-segat, la qual cosa fa que siguin conegudes amb el nom de les Cases Penjades.
També podem visitar l’església de Sant Llorenç, construïda el 1770. A la vora de l’església s’hi troba el centre d’interpretació les Veus del Front, relacionat amb els espais de la batalla de l’Ebre.
Festes
- Sant Antoni. Se celebra el dissabte més proper al 17 de gener.
- Romeria a l’ermita de Santa Maria Magdalena el segon dissabte després de la Setmana Santa.
- Fira d’Artesania. La festa se celebra entre finals de maig i principis de juny
- El primer dissabte de juliol se celebra la festa dels quintos.
- Sant Cristòfol. Se celebra el segon cap de setmana de juliol.
- Festes majors de Sant Llorenç S’inicien el cap de setmana més proper al 10 d’agost
Web de l’ajuntament: http://www.pinelldebrai.altanet.org
La Pobla de Massaluca
El límit septentrional de la Pobla de Massaluca el marca el riu Matarranya, afectat per la cua del pantà de Riba-roja. Hi trobem l’únic port fluvial de la Terra Alta, connectat amb el riu Ebre, on és possible practicar tota mena d’activitats aquàtiques. El poble està situat en un lloc amb una vista privilegiada sobre els diferents conreus: vinyes, ametllers i olivers. Així mateix conserva diversos porxos i alguns edificis notables pels elements arquitectònics que hi resten.
Passejant pel municipi
El poble té diversos porxos i algunes cases destacables pels elements arquitectònics que hi resten. Les cases situades al carrer Major en son un exemple. Al final d’aquest carrer es troba l’Església Parroquial de Sant Antoni, edifici del gòtic tardà que es va acabar de construir l’any 1608. Sortint pel carrer de la vora de les piscines s’arriba a l’ermita de Santa Madrona des d’on s’obté una magnífica vista dels conreus de la terra Alta.
Festes
- Festes majors de Sant Antoni. Se celebren el cap de setmana més proper al 17 de gener.
- Romeria a l’ermita de Berrús, el segon dissabte desprès de la Pasqua.
- Festes d’estiu. Se celebren al voltant del 15 d’agost, festivitat de l’Assumpció.
- Festa de l’ametlla. Segona quinzena d’agost.
- Festa del Casal Cultural. Se celebra el segon dissabte de setembre amb el Concurs de la truita en suc.
Web de l’ajuntament: http://www.poblamassaluca.altanet.org
Prat de Comte
Prat de Comte es troba al nord-est dels ports de Tortosa-Beseit. El terme, per la seva situació geogràfica, és molt accidentat; les cotes més altes són el tossal d’Engrilló i la Mola Grossa. Hi trobem el teix d’Engrilló, arbre mil·lenari de més de 13 metres d’alçada amb gran valor ecològic i històric. El municipi, bàsicament agrari, ha recuperat en els darrers anys l’elaboració de l’aiguardent que des de sempre ha estat molt lligat a la pagesia catalana.
Passejant pel municipi
Entre els edificis més importants de Prat de Comte cal destacar l’Església Parroquial de Sant Bartomeu, construïda en el segle XVII situada a la plaça de l’església. A la mateixa plaça s’hi troba la creu dels templers. És interessant contemplar el Portal, antiga porta d’entrada al poble per arribar al carrer Major i a l’església. El municipi també conserva un antic forn de pa i una destil·leria.
Festes
- El dia 17 de gener se celebra Sant Antoni, amb la benedicció dels animals i la subhasta de la llenya.
- La festa del 19 de març, dia de Sant Josep, se celebra el dissabte anterior a la Pentecosta. Es canten els goigs de la Mare de Déu i es fan balls tradicionals a la plaça.
- El 24 d’agost, Sant Bartomeu, se celebren les festes majors, les quals conserven les antigues tradicions recollides al Costumari català. La més interessant és la cursa del gresol que consisteix en córrer amb un llum d’oli penjat a l’entrecuix.
- Festa de l’aiguardent. Se celebra a l’octubre i vol recuperar l’activitat d’homes i dones de Prat de Comte que duien a terme en temps de verema, quan es bullia la brisa i després de la condensació del vapor d’alcohol, en rajava l’aiguardent.
Web de l’ajuntament: http://www.pratdecomte.altanet.org
Vilalba dels Arcs
El terme municipal de Vilalba dels Arcs es troba a la vall de Voravall i en algunes formacions que pertanyen a les muntanyes de la Fatarella. Tot el territori és molt accidentat, ja que està solcat pels barrancs que porten les aigües a l’Ebre. Podem gaudir d’una imatge elegant i hieràtica de la població de Vilalba dels Arcs, des del camí del Calvari, amb les antigues muralles i la porta d’entrada a la població en primer terme. El nucli antic de la vila té forma arrodonida i els seus carrers, estrets i costeruts, conserven un aire antic molt comú en els pobles de la comarca.
Passejant pel municipi
En l’actualitat només es conserven els porxos de la plaça de la Vila, però antigament existien també els del carrer Major. Hi ha interessants mostres d’arquitectura popular, com ara Casa Martell i Casa Coll. És important contemplar l’església de Sant Llorenç, construïda al segle XVI i amb una barreja d’estils. Destaca la façana principal i l’ esvelt campanar de 40 m d’alçada. També és interessant la capella de la Mare de Déu de Gràcia, que fou l’església primitiva construïda en temps dels templers.
Festes
- Festes majors d’hivern, se celebren el quart dissabte de gener en honor a Sant Sebastià
- Setmana Santa Representació de la Passió pels carrers de la població.
- Romeria a l’ermita de Berrús Té lloc el dissabte després de la Setmana Santa. A la nit, els caminants entren al poble cantant el rosari amb una original entonació.
- Festes d’estiu La festa es celebra del 8 al 12 d’agost
Web de l’ajuntament: http://www.vilalba.altanet.org
Com arribar-hi
Per arribar a Gandesa es pot venir per la N420 (tant de Falset com d’Alcanyís i per la C43.
- -Si veniu de Tarragona per la N420: Tarragona-Reus-Falset-Móra d’Ebre-Les Camposines (Cruïlla per anar a Ascó)-Corbera d’Ebre-Gandesa.
- -Si veniu d’Alcanyís per la N420: Alcanyís-Valdeltormo-Calaceita-Caseres-Gandesa
- -Si veniu de Lleida per la C12: Lleida-Alfés-Torrebeses-Maials-Flix-Ascó-desviament per dins d’Ascó per agafar la C12B fins la cruïlla amb la N420 en sentit Corbera d’Ebre-
- Corbera d’Ebre-Gandesa.
- -Si veniu de Tortosa per la C12: Tortosa-Aldover-Xerta-deviament C12 amb la C43 cap a Gandesa-Pinell de Brai (per C43) – Gandesa.
- -Si veniu del Perelló per la TV-3022: Hi ha dues opcions.
- -Perelló-Rasquera-accés a la C12 sentit Tortosa-passar entrada Benifallet-deviament C12 amb la C43 cap a Gandesa-Pinell de Brai (per C43) – Gandesa.
- -Perelló-Rasquera-accés a la C12 sentit Móra d’Ebre-arribar a la rotonda (Mas de la Coixa-Móra la Nova)-accedir de la rotonda a la N420 sentit Alcanyís-Móra d’Ebre-Les Camposines (Cruïlla per anar a Ascó)-Corbera d’Ebre-Gandesa.
Programa
Horari
Activitats
Ubicació
Diumenge
07:30h – 08:45h
08:45h – 09:00h
09:00h
Recollida de dorsals i bossa
Accés calaixos sortida GBR XC-Rally XC-Sprint i Ebike
Sortida participants GBR XC-Rally
09:10h
09:15h
10:15h
11:15h
12:00
13:30
Sortida participants XC-Sprint
Sortida participants E-Bike
Arribada primers participants XC-Sprint
Arribada primers participants XC-Rally i E-Bike
Entrega de premis
Cloenda GBRM
Punt de tall
Tots els participants de la modalitat XC-Rally 40km que no arribin a aquest punt dins de l’horari establert seran desviats al recorregut de GBRM 50km
L’hora límit per arribar a meta serà les 13: 00h.
Els participants de la modalitat XC-Sprint no tindran punt de tall.
Material: l'opcional i l'obligatori
L'organització podría realitzar controls aleatoris per comprovar-ho
Material obligatori i visibilitat
Tots els participants han de portar de forma obligatòria:
- Dorsal. Lliurat per l’organització que servirà de distintiu per al seu seguiment i control en la prova.
- Polsera acreditativa. Polsera amb el telèfon d’emergències. Obligatòria portar-la en tot moment. Serveix a més per gaudir de tots els serveis: accedir als avituallaments de carrera i al avituallament final, per utilitzar el pàrquing de bicicletes, recollir els obsequis, etc.
Normes bàsiques i respecte
Normes bàsiques perquè la Garnatxa Bike Race Marathon s’esdevingui una cursa tenir en compte i pugui estar presents en els calendaris, i es per això que amb la vostra PARTICIPACIÓ i amb el vostre civisme, ho aconseguirem.
1.- La GBRM és una marxa cicloturista amb bicicleta de muntanya (BTT/MTB). El trànsit estarà controlat, però obert, fet que obliga els participants a respectar les normes vigents de circulació i a respectar als conductors durant el recorregut. Amb respecte i “cap” tots cabem.
2.- ¡¡¡¡Respecta el medi ambient !!!! Per tal de generar un mínim impacte ambiental, els participants faran servir els contenidors situats als avituallaments per tirar envasos, embolcalls o restes de menjar i s’abstindran de llençar res al terra durant el recorregut.
A més els participants es comprometen a marcar les barretes, els seus gels i altres embolcalls d’un sol ús amb el número del seu dorsal. L’organització podrà realitzar controls aleatoris per comprovar-ho.
3.- Respecta a possibles veïns i / o treballadors de la zona.
4.- Respecta els voluntaris i staff d’organització que estan vetllant per tu, així com als teus propis companys.
5.- Respecta les zones poblades (pobles) sense orinar-hi. Hi ha lavabos en els avituallaments per fer les vostres necessitats.
6.- Respecta el teu calaix de sortida assignat.
L’organització ha previst un protocol de sortida perquè pugueu fer la marxa cicloturista de la manera més fluida possible sense que es formin taps.
7.- Respecta els avituallaments.
Pensa que darrere teu en vindran més participants que també voldran beure i menjar com tu.
Només agafa l’imprescindible que necessitis per aguantar fins al proper avituallament.
No t’aturis amb la bici davant de l’avituallament perquè et omplin els bidons, això provoca molts taps.
No oriniar al costat dels avituallaments, hi ha voluntaris que es van a passar 6:00 h. allà i és molt desagradable.
8.- Tota la marxa cicloturista estarà senyalitzada per l’organització, amb fletxes grogues i negres en els punts més conflictius.
Els participants que no compleixin amb aquestes normes seran desqualificats i apartats de la marxa cicloturista per l’organització en aquesta edició i depenen de la gravetat dels fets, l’organització podrà pendre mesures de no participació en futures edicions de la GBRM.