La Terra Alta aposta fort per a esdevenir una destinació cicloturística de referència a Catalunya

El Consell Comarcal, juntament amb entitats públiques i agents privats de la comarca, ha presentat aquest divendrees  a Gandesa el projecte “Cicloturisme Terra Alta”, una iniciativa que té l’objectiu d’aconseguir que la comarca esdevingui una destinació de referència per a la pràctica del cicloturisme a Catalunya. Després de l’èxit i la consolidació de la via verda com una destinació de turisme familiar, el Consell Comarcal ara fa un pas més per a convertir tota la contrada en un veritable paradís per als ciclistes, amb nou noves rutes segmentades per a diferents tipologies d’usaris i la certificació de disset establiments d’allotjament com a empreses adaptades a turisme del pedal.

La presentació ha tingut lloc a la sala d’actes de l’Oficina Municipal de Turisme, a Gandesa, sota la presidència de Carles Luz, president comarcal, i amb la presència d’Eliseu T. Climent, filòleg i periodista cultural i d’esports d’aire lliure. Luz ha explicat que la Terra Alta fa un pas més en la seua línia de promoció com a una destinació de turisme rural mitjançant la creació de diferents productes adaptats als cicloturistes, que “ens demanaven més quilòmetres de rutes i més nivell de dificultat que la via verda”. En aquesta línia s’ha creat el projecte “Cicloturisme a la Terra Alta”, una iniciativa que ha comptat amb l’impuls institucional del Consell Comarcal però amb la implicació directa de les entitats vinculades al món de la bicicleta i dels empresaris del sector turìstic de la comarca.

En el transcurs de l’acte s’han presentat les diferents rutes ciclistes que s’han dissenyat i el material de promoció turística: una guia en paper,

vinculant el cicloturisme als actius turístics de la comarca, editada en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès); la readaptació del portal de turisme de la Terra Alta, amb un espai per al cicloturisme on es pot descarregar la informació i les imatges de les diferents rutes cicloturistes i visulalitzar les empreses adaptades, i un vídeo general i tres espots diferenciant les rutes de BTT (oci i vacances), les adaptades al públic familiar i les de ciclisme de carretera

Eliseu T. Climent, especialista del mon del ciclisme d’oci, ha explicat que la Terra Alta té moltes possibilitats d’esdevenir una destinació cicloturística important, ja que disposa de centenars de quilòmetres de camins i carreteres amb un gran atractiu paisatgístic, patrimonial i històric. Climent considera que “la Terra Alta és un territori que té relat i  això és una cosa que no passa desapercebuda per als amants de la bici”. A banda dels paisatges i les zones verges que ofereix la comarca, Climent ha apuntat que la Terra Alta és un lloc ideal per a captar, a banda del ciclista familiar que acudeix a la via verda, el ciclista esportiu, que cerca un nivell de dificultat superior, i, especialment, el ciclista “de descoberta”, aquella persona que vol conèixer de manera tranquil·la i segura damunt de la bicicleta un territori.

Les nou rutes que s’han presentat s’adrecen al turisme de bicicleta de caire familiar (la via verda, 23 km de nivell bàsic); als ciclistes de BBT, que empren la bicicleta per oci i durant les vacances, amb les rutes “Pedalant entre vinyes” (55 km, nivell moderat), “Camins de romeries per les ermites” (58 km, nivell avançat), “Pels espais de la batalla de l’Ebre” (51 km, nivell avançat), la “Gran volta a la Terra Alta” (182 km, nivell avançat), i “Terra Alta extrem” (221 km per a ciclistes experts), i als amants del ciclisme de carretera, amb la “Ruta de l’oli” (160 km, nivell moderat), la “Clàssica Terra Alta 1” (68 km, nivell avançat) i “Clàssica Terra Alta 2 (119 km, nivell avançat).

A banda de les rutes, el projecte ha previst l’adaptació dels establiments turístics d’allotjament a les necessitats del turista del pedal, mitjançant un procés consensuat amb els representants del sector privat que ha determinat els requisits que han de complir les empreses que es vulguin adherir a “Cicloturisme Terra Alta”. Els treballs han comptat amb la participació de Bikefriendly, empresa de referència actual del món del cicloturisme a l’Estat espanyol, i també amb les aportacions del sector i de les entitats ciclistes de la comarca mitjançant una jornada sobre cicloturisme que va tindre lloc al Vilar Rural d’Arnes amb una assistència de seixanta persones. En total s’han certificat disset establiments turístics d’allotjament, els quals compleixen els requisits necessaris per a cobrir les necessitats del públic cicloturista.

 

L’acte de presentació del projecte ha finalitzat amb un brindis amb vi, gentilesa del Consell Regulador de la DO Terra Alta.

Web de Cicloturisme Terra Alta: http://www.terra-alta.org/index.php/que-fer/cicloturisme

Vídeo promocional “La Terra Alta a cop de pedal”: http://www.terra-alta.org/index.php/component/yendifvideoshare/video/10-terra-alta-a-cop-de-pedal

Establiments adherits: http://www.terra-alta.org/index.php/que-fer/cicloturisme/establiments-adherits